Umjesto uvodnika u sezonu

Umjesto uvodnika u sezonu

Nakon neviđeno turbulentne prošle sezone koja je srećom završila pozitivno izborenim opstankom u zadnji čas, vrijeme je za novi početak i to je ono što je dobro kod futsala, odnosno sporta uopće: iz tjedna u tjedan je novo natjecanje, novo dokazivanje te se dobrim rezultatima vrlo brzo može izbrisati sve ono negativno što se eventualno bilo nakupilo.

Za Novo vrijeme Apfel promjena se već vidi u imenu: Mijo Pašalić i njegov Apfel ponovno su u klubu i to je najveće pojačanje za makarskog prvoligaša jer stabilnost takve vrste temelj je svega.

Mijo kao predsjednik, u paru zajedno s direktorom i utemeljiteljem kluba (daleke 1979. godine) Boćom Vukovićem povukli su sasvim logičan potez vraćajući sad već istinske ikone NVA-a Igija Osredkara i Duju Bajruševića u Makarsku jer su svjesni da je s tom dvojicom velemajstora elementarna kičma momčadi pobjedničkog mentaliteta već tu.

Nadalje, zahvaljujući slovenskoj vezi u Makarsku je stigao i mladi, dvadesetogoišnji Nejc Hozjan za koga se već nakon nekoliko pripremnih utakmica može reći da će biti pravo osvježenje i pojačanje za Novo vrijeme Apfel, a usudili bismo se prognozirati da će vrlo brzo postati i pravi ljubimac navijača.

U sljedećoj sezoni još jedan dvadesetogodišnjak osvježit će NVA, a riječ je o našemu domaćem Vladi Andrijaševiću koji već godinama nema premca u natjecanjima gradske lige gdje je bio daleko najbolji igrač, a prošle je godine bio član splitskog Hajduka. Potpuno nepoznato ime na nacionalnim futsal terenima, ali nakon ove godine neće to više biti slučaj.

Što se igračkih starosjedioca tiče, iz treninga u trening vidi se trud kojim se što prije želi arhivirati prošla sezona kad se nevjerojatnim raspletom u zadnjom minuti spasilo kvalifikacija koje bi se potom, zbog malog milijuna nagomilanih problema i ekstremnog pritiska turističke sezone na brojne igrače, najvjerojatnije pokazale fatalnima. No ipak, sve se sretno završilo i sada je na tim igračima da pokažu kako je to bio tek jedan problematični black out, a ne realno stanje stvari. Marin Musinov (25) i Sven Horvath (23) trebat će potvrditi kako je riječ o pouzdanim klupskim igračima, a Mate Vuković (25) i Veki Kazazić (24) su na svojevrsnoj igračkoj prekretnici te će u ovoj sezoni, kapetanski, trebati dokazati da su uistinu reprezentativni kalibar.

Vratarski kadar je u načelu nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu te neuništivi Elvis Perković, sjajni Fićo Bašković i pouzdani Lovre Tomaš jamče mir, sigurnost i pozitivnu konkurenciju u tom segmentu.

Ostala ekipa mladaca poput Vinka Nižetića, Antonija Milunovića, Danijela Matkovića, Matea Staničića i Ante Batinovića zalaganjem na treningu pokušat će se izboriti za svoje mjesto pod suncem, a koliko će u tome biti uspješni ovisi samo o njima samima. Materijala u njima ima, a koliko će njih iskočiti u prvi plan pokazat će vrijeme koje je pred nama.

Kraj smo, namjerno, ostavili za nekoliko rečenica kojima ćemo predstaviti novoga trenera makarskog prvoligaša – Tea Strunju. Talentirani mladi stručnjak koji je u svojim dosadašnjim klubovima (Kijevo Knin i Solin) ostavio snažan pečat u Makarskoj dobiva priliku za svojevrsni diplomski rad kojim bi se, u slučaju pozitivnog raspleta, vinuo među najcjenjenije domaće stručnjake. Prvih mjesec dana treninga i dosadašnje pripremne utakmice pokazuju da su predsjednik Pašalić i direktor Vuković pogodili s izborom jer energija, stručnost i autoritet kojima Strunje zrači mogu se osjetiti na svakom koraku, ali prokletstvo svakoga trenera je to što ovisi o rezultatu, a prvih šest kola pravi su horor film za NVA: četiri gostovanja i dvije domaće utakmice s istinskim institucijama hrvatskg futsala Split Tommyjem i Nacionalom. Ukratko, Strunju i njegove pomoćnike Tonija Pašalića i Darka Franića nije mogao dočekati teži početak nove sezone, ali istovremeno bi to mogla biti i sreća jer će mobilizacija na svim razinama od prvog kola morati biti na maksimalnoj razini. S trenerske strane, da bi stigao do one prije spomenute diplome, Teo će imati nekoliko ključnih zadataka u kojima će morati biti uspješan da bi vratio NVA u vrh domaćeg futsala. Prije svega morat će homogenizirati svlačionicu i vratiti samopouzdanje igračima koji su prošlu sezonu odigrali ispod svake kritike. Zatim, morat će uvjeriti sve u rosteru da je temelj svakog uspjeha poštovanje kako prema svojim suigračima tako i prema treneru, upravi i navijačima, jer bez uzajamnog uvažavanja i poštovanja ništa u životu, pa tako ni u futsalu, nije moguće. I na kraju, zadnji segment njegova diplomskog rada bit će uklanjanje uobičajnih taktičko/tehničkih nedostataka kod mladih/neiskusnih igrača te njihovo brzo uklapanje u ekipu koja pretendira boriti se za sam vrh. Jasno, neće to biti sve lako posložiti u kratkom vremenu, ali ozbiljnost, samouvjerenost i hrabrost kojom novi trener Makarana zrači daju naslutiti kako se u gradu pod Biokovom zakotrljalo nešto što ima dobre izglede završiti na razini o kojoj u ovome trenutku ni najokorjeliji optimisti nemaju hrabrosti niti pomisliti.

U konačnici, ključne riječi u jesenskom dijelu sezone bit će strpljenje i međusobno uvažavanje u svim segmentima i na svim razinama. Ako to bude na visini ništa nije nemoguće.

Zlatni sponzori