JUNIORSKA TITULA!

Nakon dvogodišnje pauze, odigrana je državna završnica u obje konkurencije mladeži. Prošle godine igrali su samo juniori (kadeti nisu dobili zeleno svjetlo za “ulazak” u dvorane), dok pretprošle godine nije bilo ni jedne niti druge završnice. Raritetno, po prvi put su obje završnice dodjeljene istom klubu, istom domaćinu (zašto je tome tako, valjda znaju članovi povjerenstva HNS-a, koji su takvu odluku donijeli).

Šest dana futsal festival mladih, ipak se pretvrilo u grč pobjede i osvajanja bodova. Novo Vrijeme, Vrgorac, Universitas je redoslijed na državnoj završnici.

Zasigurno ne zbog domaćeg parketa, već zbog kvallitete rada. Apsolutno zasluženo. Mislim da nitko ne može staviti bilo kakvu primjedbu na plasman prve trojice, pogotovo na dominaciju jednog igrača, koji je osvojio i titulu najboljeg strijelca i najboljeg igrača (iako nije golgeter, Gabrijel je bio i najbolji strijelac seniorskog Superkupa u Vrgorcu, na otvaranju sezone).

Šta reći o generaciji koja je priključena polako u futsal još prije 4 godine. Lasić i Rašić su bili tada najmlađi sudionici kadetske završnice u Slavonskom Brodu (2001-02. godište). Nakon toga dolazi do promjene trenera. Generaciju kadeta preuzima Sven Anton Horvath, dijete zagrebačke Gimke, koji polako uz pomoć nekih roditelja i igrača (prije svega Begovića), okuplja grupu igrača generacije 2003. Od njihove prve utakmice u Vrgorcu, prije 3 godine, u sastavu ih je ostalo čak 7. Nema Makarska baš neku veliku i široku bazu, kako bi mogli raditi i neke dopunske selekcije, ali kada nam se ovo ljeto ukazala prigoda da dovedemo malog Bartula Oru iz Splita, naravno nismo je propustili. Lasić, Ora, Gašpar su u konstantnom treningu sa seniorskom momčadi, a od Nove godine im se priključio i mladi vratar, još uvijek kadet, Antonio Husičić.

Naravno, bilo je tu i odustajanja, vraćanja, velikog nogometa, svega onog što se izdogađati može. Ipak, ostaje onaj naš najveći problem, termini u dvorani i dvosmjenska nastava. Momci su imali u prosjeku jedan zajednički trening kao juniorska momčad tjedno, ali smo to kompenzirali sa svakodnevnim seniorskim treninzima ove udarne grupe igrača. Naravno, velika stvar u njihovom procesu bio je i dolazak Marka Burića u stožer trenera mlađih kategorija. Odlična kombinacija Sven-Marko u kadetima i juniorima.

E sad sam turnir? Dođete u Split, i nemate pojma kako igraju ostale regije, tj. njihovi predstavnici. Mi smo krenuli sa najlošije pozicije u turnir. Jesenje je prvi nositelj (ujedno i pobjednici srednjoškolskog državnog prvenstva), Brod 035, tradicionalno jak izdanak brodske nogometne škole i mi, koje u načelu ljudi uvijek podcjenjuju, jer kažu da je Novo Vrijeme klub “plaćenika”, da tu nema rada sa mlađim kategorijama. E pa sad…… na otvaranju turnira visokih 8:1 protiv Broda 035, i postavite odmah nešto drugačija “pravila”. Za prvo mjesto u skupini bio je dovoljan i remi sa Jesenjem, ali Gabi, Ora, Marko, Roko & comp ne znaju za kalkulacije. Na kraju pobjeda 5:2 i onda možda ključan moment, kada nas je i sreća pomazila. Ždrijeb za polufinale donio nam je Novi Marof (najbolji drugoplasirani). Dominacija i pobjeda od 4:1, dok se u drugom polufinalu igrala repriza finala Dalmacije. AFCU je dva puta pobijedio Vrgorac i ponio titulu prvaka Dalmacije, ali u ovom slučaju to im je donijelo i jedan dodatni teret. Vrgorčani na ruletu kaznenih udaraca ipak idu u finalnu utakmicu.

Svebiokovski derbi na Gripama, uoči velikog derbija na Poljudu. Loža u maloj dvorani puna, (predsjednik HNS-a nazočan, uz ostale odličnike), na tribinama, nekih 400-injak gledatelja . Naravno, zar treba govoriti šta ta utakmica znači. Ivan Božović je seniore oslobodio treninga u Makarskoj i svi su došli dati podršku svojim mlađim kolegama na splitskim Gripama. Briljantna futsal predstava, kakvu mogu prirediti samo ova dva kluba. Bila je to zaista prava futsal poslastica. Novo Vrijeme je zasluženo osvojilo titulu, golovima Rašića, Lasića i Ore, a sam čin dodjele pehara, bolji negoli kod seniorske finalne utakmice.

Gabrijel Lasić, kapetan i lider ove generacije, mladi reprezentativac, zaslužio je sve počasti i pojedinačne nagrade na ovoj završnici. Najbolji igrač i najbolji strijelac! Zasluženo Gabi! Dvogodišnji svakodnevni rad sa seniorima, došao je na naplatu. Bravo!

Naravno, kad se osvajaju titule, treba ih dostojno i proslaviti. E, za to su bili zaduženi roditelji. Matko Begović je organizirao doček ispred dvorane za 5. Gradonačelnik, razrednica (većini igrača), kapetan seniorske momčadi, veterani kluba, prijatelji kluba, roditelji, bengalke i glazba uživo. Bravo Matko!! Tri dana dječačkog sna, koji je postao stvarnost. Zaslužili su feštu!

Kadeti su također odigrali odličan turnir. Najmlađa momčad završnice, osvojila je 1. mjesto u skupini. Ponovno je biokovski derbi ponudio najkvalitetniju futsalsku izvedbu. Obračun Prgomet-Barišić završio je remijem (Novo Vrijeme – Vrgorac 2:2), ali dalje nije išlo. Rulet penala u polufinalu i poraz od Gauna iz Biograda n/m ih je totalno “razbio” tako da su utakmicu za 3. mjesto izgubili sa visokih 7:1. Ništa zato, bit će prilike slijedećih godina.
Dvojica kadeta zaslužuju da ih se posebno istakne. Antonio Husičić (2005. godište), vratar, koji je branio gol Novog vremena u 8 utakmica u 6 dana “bitke na Gripama” i Ante Prgomet (2006. godište), koji je proslavio 16. rođendan na dan juniorskog finala. Pazite, odigrao je svih 9 utakmica u 6 dana futsala na Gripama. Duboki naklon za obojicu.

Juniorski prvaci Hrvatske biti će predstavljeni domaćoj publici u petak, prije uzvratne utakmice četvrtfinala play offa Novo vrijeme – Crnica.

Dođite i pozdravite šampione!

Zlatni sponzori