MNK “NOVO VRIJEME APFEL” – HMNK “VRGORAC”

Prva službena utakmica ova dva futsal rivala odigrana je 28.11.2005. godine u Trilju, gdje su Makarani bili “domaćini”, (gradska sportska dvorana u Makarskoj izgrađena je 2009.g.), pa su makarski futsal fanatici 4 godine bili domaćini što u Trilju, što u Pločama, što u Vrgorcu.

Ždrijeb parova sezone 2005/06, odmah ih je spojio na poseban način. Derbi u Trilju završen je pobjedom Vrgorca, 3:2, golom doslovno sa posljednjim zvukom sirene. To će pratiti kasnije ove svebiokovske derbije, kao neki poseban znak. Dosta golova je postignuto sa zvukom sirene, bilo na poluvremenu bilo na kraju utakmice.

Slijedeće sezone, 2006/07, gorio je Tinov grad. Nebeskoplavi su izborili plasman u 1.HMNL, kroz dvije utakmice sa futsal velikanom tog vremena, Croatiom iz Perkovića. Nebeskoplavi žive svoje prvoligaške snove, dok Makarani čekaju najprije svoju dvoranu.

U sezoni 2011/12, kada Vrgorčani gube svoje prvo finale playoffa od BRODOSPLIT inženjeringa, Makarani uspijevaju izboriti prvoligaški status.

U osam zajedničkih prvoligaških sezona, apfelovci i nebeskoplavi odigrali su ukupno 21 utakmica. 16 prvenstvenih (regular season), 2 kupa i 3 play offa.
Pamte se mnoge – prva u 1.HMNL 10.11.2012. u Makarskoj, pobjeda gostiju 3:4 (na golu domaćih debitirao Filip Bašković, današnja jedinica), Vrgorac te godine gubi svoje drugo finale od zagrebačkog Nacionala.

Iduće, 2013/14, dolazi i prva pobjeda Makarana, nad nebeskoplavima, kada je u pobjedu u Vrgorcu 2:3, utkano 4 crvena i 9 žutih kartona. Te godine Makarani gube finale od zagrebačkog Alumnusa.

Iduće, 2014/15, Makarani su dosta dobri, dok Vrgorčani polako padaju. Dvije pobjede Apfelovaca, gdje posebno “iskače” još jedna 2:3 pobjeda u Vrgorcu uz hattrick kapetana Mate Vukovića.

2015/16 Makarani jedva spašavju živu glavu, u posljednjim sekundama protiv Osječana, dok nebeskoplavi ponovno igraju play off. Dvije pobjede Vrgorčana, uz pogodak Duška Martinca sa zvukom sirene za pobjedu 3:2 u Vrgorcu.

2016/17 – Makarani se vraćaju, sa povratkom Apfela na scenu. Ipak, posljednje kolo jeseni u Makarskoj donosi mršavi remi, 1:1, dok u Vrgorcu, domaćin pod vodstvom trenera, popularnog Štrle, bilježi laganih 6:2, u posljednjem 22. kolu regularnog dijela.

2017/18. Apfelovci osvajaju titulu prvaka Hrvatske, ali i bilježe 3 poraza od nebeskoplavih!! Dva prvenstvena, u Makarskoj 2:3 i u Vrgorcu 7:3, dok na Valentinovo !!!, gube osminu finala kupa u Vrgorcu rezultatom 2:0.

2018/19 Apfelovci su dugo čekali na pobjedu, čak osam utakmica u nizu (4 godine) nisu znali za pobjedu, a onda čak 5 u nizu u 3 mjeseca! Najprije u kupu (4:2), pa u prvenstvu 4:0, (obje u Makarskoj) pa onda ono najslađe, trijumf u finalu doigravanja za prvaka Hrvatske. 2:0, 5:1 u Makarskoj, te onda u trileru kakav se rijetko viđa, nakon 6:6 (regularnih 40 min), pa nakon 7:7 (produžeci), u hičkokovskom raspletu, u ruletu šesteraca, pobjeda 10:9, te trofej namijenjen prvaku Hrvatske u uzavreloj atmosferi u grotlu kamenjara, ipak ide u ruke kapetana Makarana, Mate Vukovića. Makarani su obranili titulu prvaka Hrvatske na terenu najljućeg suparnika.

2019/20 – novi trener, navike stare… šesta pobjeda u nizu apfelovaca. 2:0 poluvrijeme za nebeskoplave, a onda preokret rijetko viđen. U manje od 4 minute, apfelovci postižu 5 zgoditaka, vode 5:2, te utakmicu završavaju rezultatom 7:4. U drugom dijelu prvenstva, posljednja domaća pobjeda Tomija Horvata kao trenera apfelovaca. 4:2 u dosta teškoj utakmici, gdje je gostujući sastav puno toga promašio.

Najviše utakmica odigrao je Duško Martinac koji je ujedno i najbolji strijelac u ovim derbijima, sa 18 golova, dok je na makarskoj strani, Vedran Kazazić sa 10 golova.

Na obje strane su igrali mnogi igrači, ipak da izdvojimo Tonija Jelavića, pa Mirka Jurjevića, kao i nekadašnjeg reprezentativca Dragana Stankovića, pa Daria Martinovića, Renata Koturovića. Danas je zasigurno, pod posebnim povećalom nastup Tonija Jelavića, čovjeka koji je futsalski dijete Novog vremena, odakle je prije 6 godina otišao trbuhom za kruhom u Italiju, da bi onda sezonu i pol odigrao u Vrgorcu. Ovo ljeto, Toni se vratio doma, tj.vratio se u Novo Vrijeme Apfel. Golove su postizali na obje strane Jelavić, Stanković, Jurjević.

Trenerski je u obje svlačionice ostavio velikog traga Pjer Malvazija, koji je i igrao za obje momčadi i vodio ih sa klupe.

Vrgorac je klub sa najdužim neprekinutim prvoligaškim stažom od aktualnih prvoligaških klubova. Od ulaska u 1. HMNL od 2007.godine, tu su. U 3 finala playoffa su poraženi kao i u finalu kupa u Našicama 2018. godine od Split Tommyja.

Makarani, dvostruki prvaci, u svojih osam prvoligaških sezona, čak 7 puta igrali su u polufinalu doigravanja, dok su 4 puta prošli u finale, i 2 puta osvojili trofej.

Vuković Marko i Alen, pa mladići, Gudasić, Gašpar, Govorko, predvođeni prekaljenim asovima, kao što su Dule, Laf i Vojko, uz povratnika Matu Roskama, s jedne strane, a sa druge, Duje i Igi, Jela i Veki, Fićo i Jale, Rodrigo i Pula, Mata i Sven, Sole i Nikola, Gabi i Roko, a na klupama dojučerašnji suradnici, Krešo Čubelić na jednoj strani i Teo Strunje na drugoj.
Publike biti neće, ali po prvi put će utakmica biti uživo prenošena preko fb stranice Novog vremena.

Večeras, od 18:15 sati gledajte livestream putem naše stranice.

Zlatni sponzori