Pogled ispod brkova (11-3/2018)

DOBAR DAN, LISABON !!!

U lipnju osvojili senzacionalnu titulu prvaka Hrvatske u futsalu!!! U listopadu osvojli prvo mjesto u skupini Lige prvaka odigranom u Makarskoj! Da, momci koji igraju specifičan futsal, žive svoj europski san! Zasluženo!

Kuglice ždrijeba u Nyonu su nas usmjerile u spektakularnu skupinu Lisabona, u listopadu ove godine!?
A nama je Lisabon “suđen” još davno, a da ni znali nismo?
Godina je 2004., u Portugalu se igra završnica europskog nogometnog prvenstva. Otto Barić je poveo naše vatrene u osvajanje EURA. Momci predvođeni kapetanom Darijom Šimićem, braćom Kovač, Mikijem Rapajićem, Dadom Pršom i ostalim zvijezdama, izazvali su pravu pomamu među Hrvatima. More kockica je putovalo na “kraj Europe”, u Portugal. Skupina sa Francuzima, Englezima i Švicarcima nije bila nipošto lagana. Nakon dva remija, čekali su nas Englezi na velebnom Luzu.

Zašto ovo pišem?

Novo Vrijeme te godine još uvijek igra samo gradsku ligu. Tadašnji kapetan Dado Antunović, odlazi u Portugal na stadion svjetlosti, uživo svjedočiti pobjedi “vatrenih” protiv moćnog “gordog albiona”. Nakon gola i vodstva Nike Kovača, Rooney i Scholes dovode stvari “na svoje mjesto”, Englezi idu dalje, a “vatreni” se vraćaju kući. Naravno i naš Dado, također. Kupuje neke suvenire i donosi ih iz Portugala.
Navijački šal portugalske reprezentacije i kapa, stigli su u Makarsku i Dado ih poklanja jednom 13-godišnjaku, kojem je nogomet tada i doručak i ručak i večera. Mate Vuković, tada pionir Zmaja, sa svojom generacijom (Kristian Zor, Vedran Kazazić, Toni Jelavić i dr.) sanja nogometne snove, pobjedjuju redom protivnike na dalmatinskim terenima, sanjaju svoja Europska prvenstva, svoje Lige prvaka, a šal i kapa nogometne velesile, (tada Rui Costa, Nuno Gomes, Luis Figo, Deco, Carvalho i ostali) ostaje u ormaru uspomena i suvenira.

Danas, Mate Vuković, 27-godišnji kapetan prvaka Hrvatske i Dado Antunović, 44-godišnji vođa klupske delegacije, putuju sa svojim Novim Vremenom i njihovim portugalskim šalom, u Lisabon, gdje će se njihovo Novo Vrijeme sučeliti sa dva ponajveća nogometno-futsalska giganta u Europi.

Lisabon, Benfica i Sporting čekaju !

Zlatni sponzori