Pogled ispod brkova (12/2016)

Došli smo do posljednje dionice prvog dijela prvenstva. Jesenskog, ili bolje reći zimskog prvaka – imamo. Nacional je taj, prema prognozama. No međutim, nitko prije deset dana nije očekivao da će pitanje zimskog prvaka biti riješeno u 10. kolu. Senzacionalna pobjeda “Čarlijevih anđela” na splitskim Gripama, otvorila je mogućnost “novinarima” da se pobjedom u derbiju protiv Futsal Dinama odlijepe od Split Tommyja na nedostižna 4 boda razlike, prije velikog derbija u posljednjem kolu. Još jednom, velika, senzacionalna pobjeda Brođana na Gripama, nakon koje domaćin upućuje prigovore na suđenje. Možda su suci nešto i pogrešno odsudili, ali mislim da su krivci ipak bili pod brojem jedan u svlačionici domaćina. Ljudski je i igrački, nakon zaista impresivne serije Tommyja, da su momci u jednom trenutku podcijenili protivnika, te pomalo u mislima već kalkulirali s velikim derbijem u Zagrebu u posljednjem kolu. Naravno, obračun sa Nacionalom je trebao biti kruna odlične polusezone, obračun za titulu prvaka, ali… Pitalo se nešto i momke iz Broda. Zasigurno najugodnije iznenađenje polusezone.

E sad, utorak nam donosi ipak najveći derbi. Najtrofejniji klub i aktualni prvak, klubovi koji su igrali dva zadnja finala za prvaka Hrvatske. Nacional je u velikoj prednosti. Velikom rivalu bježi 4 boda, pobjedom ga ostavlja na nedostižnih 7 bodova razlike!? Remi ili pobjeda gostiju “spašava” prvenstvo. Domaćin, nakon lige prvaka, pobjede u zagrebačkom derbiju te “ispadanja” s Kutije šibica, ali i bez kapetana i najboljeg igrača 1. HMNL (Tiho Novak će morati pauzirati nekoliko tjedana zbog loma palca desne noge), zasigurno dočekuje goste u ulozi velikog favorita. Gostima u ovom trenutku odgovara uloga autsajdera. Ozljeda njihovog španjolca Cruza je velik, teško nadoknadiv gubitak za ovu momčad Splita, ali… Luketin, Perišić, Suton, Babić, Grcić, Pavić i Čorluka definitivno imaju što za pokazati na parketu popularne “dvojke”. Malo ih je, ali….

Drugi derbi, onaj “svebiokovski”, igra se u Makarskoj. Makarsko-vrgorački rivalitet je poseban. Dugo su Vrgorčani bili nedodirljivi, a onda su došle dvije makarske godine s 4 sigurne pobjede, da bi prošle sezone Vrgorac “vratio” nepobjedivost. Oba trijumfa nebeskoplavih! Nova sezona, Makarani u novom ruhu, Vrgorčani bez velikih promjena. Makarani u 10 kola impresivna 23 boda, dok su nebeskoplavi ipak malo podbacili. Deset bodova zaostatka za najbližim susjedima u ovom trenutku nije realan odraz igračkih vrijednosti. Puno su Vrgorčani prosuli bodova u svom “grotlu”, u vrgoračkom Domu športova. Naravno, pobjeda, bilo jednima bilo drugima donosi zadovoljstvo u pauzi, a onima drugima, poraženima, nemir i nespokoj.

Treći derbi, onaj slavonski, igra se u Brodu. Senzacionalni “Čarlijevi anđeli”, predvođeni dojučerašnjim ikonama osječkog sastava Čavarom i Kajfežom, imaju ulogu papirnatog favorita. Ali samo dok utakmica ne krene. A onda, kao i u prethodnom, “svebiokovskom”derbiju , favorita nema i moguća su sva tri znaka. Nije to stereotip, nego je to tako. U tim lokalnim derbijima, momci izvlače posljednje atome snage, daju više od mogućeg, a onda… Zajamčen je futsal spektakl u gradu na Savi.

Zanimljiv susret igra se u Labinu! Da, dobro ste pročitali: Potpićan se vraća kući! Da, tako bismo to nazvali… Neuspio brak u Puli! Potpićanci su dosta utakmica bili dobri cca. 30-ak minuta, ali su na kraju to redovito gubili. S druge strane, Futsal Dinamo je na vrijeme “čistio” kartone Capara i Penave, kako bi ih imao u otvarajućem susretu 2. dijela polusezone u Makarskoj. Da li je to šansa domaćina? Pa u svakom slučaju, šansa postoji, ali treba pošteno reći da Dinamo nije momčad za “vađenje”, bez obzira na izostanak ove dvojice njihovih vedeta. Ipak je Dinamo veliki favorit.

Alumnus kod kuće igra jednu “mirnu” utakmicu protiv “Gospara”. Square je sigurno, brži, jači, kvalitetniji, ali Alumnusa se ne smije nipošto podcijeniti. U svakom slučaju će utakmica zavisiti od Squarea, pogotovo što se utakmica ne igra u domaćem okruženju na Martinovci, već u ipak manje domaćoj dvorani u Sutinskim vrelima.

Solin – Uspinjača? Gosti su imali nekakvih trzavica, odredjenih problema u svlačionici, pa smjene trenera u dva navrata, ali… Što onda reći za domaćine. Tu nije bilo smjena, nego daj da igra i radi tko hoće, da klub preživi, da ga se “dotegli” do polusezone. Uspjeli su u tome. Evo ga na korak do polusezone. Čestitke Joki Goreti i momcima na tome. Pobjeda domaćina bi bila senzacionalna, zar ne? Ali, vrijeme je Božića, poklona, darivanja, nikad se ne zna…

Zlatni sponzori