Pogled ispod brkova (6/2017)

“Final Eight” kupa u Makarskoj je završen, pobjednički pokal je otišao u vitrine zagrebačkog Nacionala. Mega momčad aktualnog prvaka osvojila je prvi pokal sezone na završnici turnira kakva se ne pamti. Turnir koji je okupio gotovo sve najbolje (nedostajao je Futsal Dinamo) momčadi u Hrvatskoj ostat će upamćen po izuzetnoj organizaciji Makarana. Treba skinuti kapu još jednom Miji Pašaliću na fantastičnoj medijskoj promociji turnira (Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Makarska kronika i ostali), Hrvatskoj nogometnoj televiziji koja zasigurno daje neku drugu dimenziju ovom našem sportu, čudesnoj finalnoj utakmici dvaju futsal giganata te makarskoj publici koja je u tri dana nakrcala dvoranu do vrha i dala posebnu sliku tome cjelokupnom događaju.

Turnir za ponos futsala, ali i turnir za analizu i onda djelovanje sustava (čitaj Komisije i sudačke organizacije). Ukoliko sve ostane na čestitkama pobjedniku i domaćinu, onda nismo postigli cilj.

Komisija za mali nogomet mora znati da će ih argumentirana kritika odvesti u pravom smjeru. Nipošto se ne smiju postavljati kao nedodirljivi. Tko radi taj i griješi. Došli smo do situacije da se otvoreno govori o odvajanju 1.HMNL od HNS-a. Da, o tome se mora argumentirano razgovarati na prvom Plenumu klubova, a nipošto to stavljati pod točku “odnosi Sjevera i Juga”. Skora reprezentativna pauza je idealna prilika za to.

Vremena za odmor nema. Danas i sutra se već igraju utakmice 18. kola. Vidjet ćemo kako je tko podnio napore kup završnice.

Derbi kola igra se u Vrgorcu. Mitsko finale Nebeskoplavih i tada Brodosplita davno je prošlo, ali u Tinovom gradu uvijek adrenalin posebno raste kada dolaze Splićani. 2:0 u finalu, san o tituli prvaka, a onda… Da, danas su i jedni i drugi oslabljeni. Domaćinu ne igra kapetan i ponajbolji igrač, Duško Martinac, što im uz ionako kratku klupu pričinjava čudesan hendikep. Ako je domaćinu poznato da nema kapetana, što reći za goste iz Splita. Tko je kod njih zdrav? Jukić, Rafinha, Cruz, Marić, Koturović i… dalje će odlučivati liječnički tim, nipošto trener, čini mi se. Prognoza? Split je ipak u nizu prvenstvenih pobjeda, pa možemo očekivati nastavak tog niza i u grotlu Kamenjara.

Ništa manje zanimljivo neće biti ni u Gospinom polju. Square lovi posljednju prigodu za play off. Čarli dolazi u Grad. Zasigurno osvježeni, spremni za nastavk prvenstva sa spektakularnim letećim vratarom Milanovićem. Teško je itko favorit u Dubrovniku, dok god je Square “živ”, ali… dojma sam da “Gospari” ipak jedva čekaju kraj sezone. Možda se “poklopi” i nekakav remi.

U Zagrebu u Lučkom je gradski derbi. Uspinjača dočekuje Nacional. Naboj da, ali ipak kvaliteta je samo na jednoj strani. Neka se dečki ne naljute, ali sve ispod 5 razlike je uspjeh Žute podmornice!

Ako je u Zagrebu sve poznato, što reći za derbi u Osijeku. Futsal Dinamo je zasigurno iskoristio pauzu oko neigranja kupa za mini ciklus priprema i odlazi u Osijek gdje ga čeka pun Zrinjevac, napaljen domaćin, ali ipak i bitno oslabljen. Bartoluci ima 3 žuta kartona, pa… Prognoza? Bit će vatre, ali Dinamo ima kvalitet kojim će pobijediti slavonsko srce.

U subotu, još jedno nekadašnje finale za prvaka. U Martinovku dolaze Novo Vrijeme Apfel. Makarani desetkovani. Kazazića nema 5 utakmica, Vukovića također neće biti u Zagrebu zbog 3 žuta kartona, Horvath još čeka zeleno svijetlo liječnika da počne sa treninzima (potres mozga), Bajrušović je tek počeo trenirati, tako da… Vrlo mali broj igrača, ali na muci se poznaju junaci!

Zlatni sponzori