POGLED ISPOD BRKOVA – KVALIFIKACIJE U OSIJEKU, DRUGI POKUŠAJ!

Najbolja hrvatska futsal selekcija priprema se za Elitnu rundu, za  kvalifikacijski turnir u Osijeku, za odlazak na svjetsko prvenstvo, koje će se u rujnu mjesecu odigrati u Litvi. Izbornik, Mato Stanković okupio je naše najbolje igrače još prije 10 dana, kako bi kroz pripreme, najprije u Srbiji, pa onda u Osijeku, doveo momke do forme potrebne za plasman na svjetsko prvenstvo. Rusija, Azerbajdžan i Slovačka su naši protivnici. Pobjednik skupine osigurava plasman na završni turnir u Litvi, dok će drugoplasirani imati priliku kroz tzv. play-off u travnju mjesecu, izboriti plasman na FIFA FUTSAL WORLD CUP 2020.

Nažalost, u dosadašnjih 8 svjetskih prvenstava u futsalu, samo jednom smo bili sudionikom završnice turnira i to daleke 2000.godine u Guatemali.

 

  1. 1989.godine u Nizozemskoj  (BRAZIL –NIZOZEMSKA 2:1)
  2. 1992.godine u Hong-kongu  (BRAZIL – SAD   4:1)
  3. 1996.godine u Španjolskoj    (BRAZIL – Španjolska 6:4)    ……Manoel Tobias (Brazil)14 golova
  4. 2000.godine u Guatemali      (ŠPANJOLSKA – BRAZIL 4:3) ….Manoel Tobias  (Brazil)19 golova
  5. 2004.godine u Kineski Taipei (ŠPANJOLSKA – BRAZIL 2:1) ….Falcao     (Brazil) 13 golova
  6. 2008.godine u Brazilu             (BRAZIL – ŠPANJOLSKA 4:3 , 2:2) ….Pula  (Rus)… 16 golova         Falcao MVP
  7. 2012.godine u Thailandu        (BRAZIL – ŠPANJOLSKA    3:2, pr)…Eder Lima (Rus)..9 golova      Neto  MVP
  8. 2016.godine u Kolumbiji        (ARGENTINA – RUSIJA 5:4),  Ricardihno (Por)…12 golova…..   Wilhelm MVP.

 

Lako je uočljivo da su svjetska prvenstva obilježili Brazilci i Španjolci, kao i da je zadnje svjetsko futsal prvenstvo na europskom tlu održano davne 1996. godine u Madridu. Svjetski giganti futsala, Brazilci, dali su uglavnom i najbolje strijelce završnica, bilo u dresu “carioca” bilo u dresu “zbornaje komande” (Pula i Eder Lima). Posljednje svjetsko prvenstvo u Kolumbiji obilježili su senzacionalna eliminacija kako Brazila tako i Španjolske i onda pobjeda Argentinaca u finalu protiv “vječitih gubitnika” u finalima, Rusa sa brazilskim štihom.

Posljednja tri svjetska prvenstva biran je i najbolji igrač turnira, a kao što vidite, naša publika u 1.HMNL, imala je mogućnost uživo gledati dvojicu:  Neta, koji je polusezonu igrao za Split Tommy, te osvojio posljednji splitski trofej, Kup u 2016. godini u Zagrebu, dok  je danas u splitskim redovima, posljednji svjetski MVP, argentinac Wilhelm.

Gdje smo tu mi?

Hrvatska je izborila Elitnu rundu, još tamo u listopadu, na turniru u Dubrovniku. Pobjede protiv BiH, Švedske i remi sa Rusima, bili su dovoljni za drugo mjesto. Ždrijeb skupina u Nyonu, podario nam je uz domaćinstvo, i recimo tako, obećavajuću skupinu. Rusi, kao svjetski viceprvaci, dolaze u Osijek, pomalo i uznemireni nakon 2:2 u Dubrovniku. Osjetili su da bi moglo biti problema sa razigranom Hrvatskom, pa su posegnuli za svojim brazilskim senatorima. Robihno i Eder Lima uz Romula, te domaćeg Abramova, ponovno su pozvani pod rusku zastavu i trebali bi im omogućiti miran prolaz u Osijeku. No međutim, vrijeme radi protiv njih, Robihno će upravo u Osijeku proslaviti 37. rođendan, a Eder Lima je samo godinu dana mladji. Neupitna kvaliteta, ali…….

Sergey Skorovich, izbornik Rusije, neće zasigurno mirno spavati, jer Matini izabranici, imaju i kvalitetu i iskustvo, koje uz vatrenu  podršku s tribina, može napraviti velike probleme ruskoj selekciji.
Luketin, Jelovčić, Novak, Bajrušović, Postružin, Suton, i ostali, imaju zaista TOP tretman u HNS-u.  Pripreme, protivnici, sve po željama izbornika. Istina, nedostajati će Dario Marinović, naš najbolji igrač, ali……već je Dubrovnik pokazao da se i može i mora igrati i bez najboljeg. Zbog povreda izostali su još i Bašković, Kazazić, Perišić, Čekol, Jelavić, ali……

Nakon 2015. godine pod državnu zastavu vratio se i Duje Bajrušović, čovjek koji u Makarskoj doživljava drugu mladost i igrač čija je energija silno nedostajala svih ovih godina i malim vatrenima.
Hrvatska futsal liga je ove godine dosegla možda najvišu točku kvalitete otkada se odigrava 1.HMNL. Istina je, dosta stranaca igra u našoj 1. HMNL, oni su najčešće i nositelji kvalitete, igre i rada u svojim klubovima, i po mojem skromnom mišljenju naša liga po kvaliteti i izjednačenosti klubova spada u sam europski vrh. Slobodno mogu  reći da smo nakon Španjolske, Rusije, Portugala i Italije, peta liga u Europi. Evo nam prigode da i naša reprezentacija , jedna super generacija, na svom parketu, napravi rezultatski iskorak i plasira se na svjetsko prvenstvo.

Da potvrdimo plasmanom, neupitnu kvalitetu kako igračku tako i onu drugu, logističku, kako oko reprezentacije tako i oko natjecanja u 1. HMNL . Nažalost, Europa ima samo 6 mjesta za završnicu, ali…… na muci se poznaju junaci!!!
Neka vatrenima bude vodilja i uspjeh našeg državnog prvaka, koji je odigrao 3:3 u srcu Rusije sa njihovim državnim prvakom, sa Tyumenom, koji daje 2 standardna reprezentativca u sastav Sergeja Skorovicha.

 


Osijek u prosincu 2015. godine,
Kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Kolumbiji…….Hrvatska, Azerbajdžan, Bjelorusija, Švedska.
Hrvatska-Bjelorusija 4:7, Hrvatska – Švedska 5:1, Hrvatska- Azerbajdžan 4:4
Osijek 2015.: Jukić, Grcić, Novak, Jelovčić, Suton, F.Bilić, Matošević, Grbeša, Koturović, Jelavić, Babić, Marinović, Pandurević, Perić.


Osijek u siječnju/veljači 2020.godine
Kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Litvi……….Hrvatska, Azerbajdžan, Slovačka, Rusija.
Osijek 2020.: Luketin, Novak, Jelovčić, Suton, Z.Primić, Matošević, M.Horvat, Bajrušović, Martinac, L.Suton, Postružin, Kanjuh, Perić, Jurlina.

Zlatni sponzori