POGLED ISPOD BRKOVA – Nova futsal sezona!

Pogled ispod brkova!

Starta nova futsal sezona! Dapače, startala je već prošlog vikenda utakmicom Superkupa gdje su se Omišani, teže od očekivanog, revanširali Uspinjači za poraz u finalu kupa u Karlovcu, te osvojili prvi trofej sezone.
“Liga deset” ide dalje. Osječani su se vratili u elitni razred, dok je naš najtrofejniji malonogometni klub, po drugi put u malo vremena doživio ispadanje u drugoligaško društvo.

Što možemo očekivati od ove sezone?

Više od 30 respektabilnih igračkih imena napustilo je klubove 1. HMNL, te se zaputilo što u Španjolsku, Italiju, Belgiju, Njemačku, Sloveniju, te BiH, a dobar dio je prešao i u drugoligaške klubove. Ipak, držim da će na scenu stupiti neki novi klinci, da će 1. HMNL ponovno biti dramatično dobra, uzbudljiva, neizvjesna, naročito u doigravanju.
Još uvijek živimo u vrijeme COVIDA, publike nema na tribinama, ali nadajmo se da ćemo uskoro i to dočekati.
Očekuje nas vruća jesen, kroz kup natjecanje, reprezentativno doigravanje sa Česima (u Zadru), za odlazak na svjetsko prvenstvo.
Možda bi bilo zanimljivo, u slučaju manjeg broja zimskih turnira, odigrati neki naš “All star game”, što mi je prije par dana u razgovoru predložio Korab Morina. Uzvratio sam mu sa eventualnom utakmicom reprezentacija – selekcija novinara! U svakom slučaju neće nam biti dosadno!?

Što očekivati od 1.kola?

U Zagrebu, prvenstvenu sezonu otvaraju Uspinjača –Vrgorac. Vuković i Gudasić vode svoje nebeskoplave protiv njihovih dojučerašnjih suigrača, dvostrukih osvajača kupa, Uspinjača Gimka. Puno su mijenjali i jedni i drugi, gotovo nove momčadi, sa novim trenerima, sa novim… Posebno me intrigira nastup Matea Roskama, mog lieblinga iz juniorskih dana i dana makarskog Zmaja, koji se nakon desetljeća igranja nogometa po svijetu, u najboljim igračkim godinama vratio u svoj grad i sa svojim prijateljom Duškom Martincem, predvodi ovaj novi Vrgorac. Zasigurno zanimljiv dvoboj, gdje očekujem pobjedu gostiju.
U Sesvete dolazi Osijek. Ovaj Osijek još ne leti na mađarskim krilima, već na Pandi, Čavaru, Dakiću, Nospaku i ostalim dobro poznatim futsal facama. Alumnus je također mijenjao gotovo sve osim Trenera, te Ledinščaka i Markića. Neki novi klinci rastu u Sesvetama, ali ne treba se bojati za “alumnie”. Prva je utakmica, remi je najbliži, ali onda u zadnjim sekundama nervozni treneri željni pobjede…

Pogled ispod brkova

Derbi utakmica je svakako ona na omiškom Ribnjaku, gdje prvaci dočekuju Štrline trupe. Sve osim glatke pobjede domaćina bilo bi ravno čudu. Prvaci, pojačani za Postružina, a Crničani ipak malo oslabljeni u odnosu na prošlu godinu. Ako je Franko prava zamjena Savolainenu na golu momčadi sa legendarnog Baldekina, onda je ipak odlazak ljevonogog Gruzijca i iskusnog Protege ipak učinio bar za 10% lošiju momčad u odnosu na prošlu sezonu.

U Dubrovniku se u nedjelju završava ovo kolo, utakmicom Square i splitskog AFCU-a. Domaćin je doživio “pravu pljačku” njihove svlačionice. Više ih je otišlo u Mantovu sa bivšim trenerom Franom Despotovićem nego li ih je ostalo u Gradu. Teška sezona za “gospare”, preteška. Mladost predvođena kapetanom Cvjetkovićem i iskusnim Duvančićem, mora kopati za svaki gol za svaki bod. AFCU je čak i lagani favorit u gradu pod Srđem, ali znate kako je u Gospinu Polju. Uvijek “vruće”.

U Makarskoj se igra pred TV kamerama, “classic”. Novo Vrijeme Apfel i Futsal Dinamo. Dosta su mijenjali i jedni i drugi, ali derbi je derbi. Dosadašnjih 15 međusobnih dvoboja, a neki su “otišli u legendu”, obilovali su uzbuđenjima, preokretima, golovima, obranama, a onaj posljednji u Domu sportova završio je raritetnih 0:0. Odlična futsal predstava, ali bez golova. Posljednjih 8 utakmica je otišlo uvjerljivo na našu stranu, ali ne sumnjam u fanatičnu želju plavih da u petak u Makarskoj ponove 2017.g. kada su posljednji put slavili u našoj dvorani. Otišao je Čekol i neki mladi momci, ali tu su ipak za svaki respekt, Herceg na golu, pa Kanjuh, Grbeša, Prgomet, Mudronja, Penava, Badrov, Matković i novi klinci iz plavog inkubatora. Vučković i Novak uz Mužara, najavljuju plavu jesen. Kod nas nema više Lucasa, Fideršeka, Babića i Musinova, ali upitan je i nastup Kazazića i Vukovića (obojica su bliži tribinama negoli parketu). Povratnik Jelavić, ljevonogi bombarder, mladi Rodrigo, uz Duju, Igija, Pulinha, te Fiću i Jakšu na golu, čine okosnicu makarske momčadi, ali Horvath, Sokol, Pašalić, pa i mladci Lasić i Gašpar, morat će “dati ruke starijima”.

Sretno svima u novoj futsal sezoni!

Zlatni sponzori