POGLED ISPOD BRKOVA – Start u jubilarnu 30. sezonu igranja 1.HMNL!

Idući vikend starta prva hrvatska futsal liga. Utvaramo sebi da smo neka, recimo 5. liga u Europi, pa onda to moramo i potkrijepiti nekim argumentima. Naravno da se teško uspoređivati sa ligama poput španjolske, ruske, portugalske ili talijanske, ali……moramo reći da se naša liga iz godine u godinu, poboljšava. Naravno, svake godine imamo popriličan odljev kvalitetnih igrača, koji odlaze u Italiju, Španjolsku, Njemačku, Sloveniju, Belgiju, BiH, ali kroz organizacijski napredak, kroz stručni rad, kroz rad sa mlađim uzrasnim kategorijama, jednostavno, dolaze neki novi klinci i ta “liga desetorice” iz godine u godinu izgleda dosta dobro.

Što izdvaja 1.HMNL od drugih liga u okruženju?
Klubovi prvoligaši imaju obvezu igranja sa kategorijom juniora i kadeta, uz dodatak u idućoj sezoni i pionira. Naravno još jedan plus, u odnosu na mnoge druge su – treneri. Svaka od ovih selekcija mora imati svoga licenciranog trenera. Tu moram istaknuti i ulogu Akademije HNS-a koja je u zadnje 3 godine “izbacila” 3 generacije trenera sa futsal C licencom, te jednu generaciju i UEFA B licence, trenera koji rade jako zanimljive stvari u svojim sredinama. Brojka od skoro 200 aktivnih, licenciranih trenera koji djeluju u futsalu, djeluje jako dobro. Naravno, uloga televizije na nacionalnoj razini je više nego zanimljiva!? Petak u 20 sati je termin rezerviran isključivo za futsal na Arena sportu, kada u tv prijenosu ide derbi kola. Nitko drugi ne smije “ulaziti” u TV termin. Može bolje? Kao i uvijek i svuda, naravno da može još bolje. Iduće ljeto dolaze i nešto ozbiljniji odnosi oko TV prava. Sa šveđanima bi trebali doći i neki novi, još bolji momenti za ovaj naš sport.
Doigravanje, tj. play off, je onaj najzanimljiviji dio sezone. Do korona prekida, dvorane su u playoffu bile pretijesne za postojeći interes u Dubrovniku, Vrgorcu, Makarskoj, Zagrebu…….

Startamo u sezonu u kojoj nakon 18 mjeseci igranja bez publike, očekujemo s nestrpljenjem povratak gledatelja, sigurno u nekom malo manjem broju, ali……do play offa će se to sigurno sve zagrijati i kuhati će opet kao u express loncu.
Naravno, upravo izabrana, Komisija za mali nogomet pri HNS-u ima priliku, rekao bih čak i veliku obvezu, podignuti ovaj sport i ovu ligu na još veću razinu. Mandat je pred njima?! Vrijeme leti !!!

Očekivanja od nove sezone?

Olmissum, nakon 2 titule prvaka, bez obzira na određene igračke promjene, uz reprezentativni stožer (Maretić, Krstulović, Tintor) i još uvijek 10 igrača naše najbolje selekcije, s punim pravom imaju ulogu prvog favorita sezone. Liga prvaka je poseban motiv i izazov.

Novo Vrijeme bez Apfela, sa nešto drukčijim rasporedom figura, kako u upravi kluba, tako i sa dosta drugačijim rosterom igrača, mora prihvatiti ulogu prvog izazivača. Dosta novih lica u makarskoj svlačionici, ali svakako, zanimljivo složena momčad, koja je bez većine zvijezda prijelaznog roka, pokazala kroz BiH turneju, te na turniru Superkupa u Vrgorcu, jedan zanimljiv pobjednički gard. Pet pobjeda u pripremnom periodu, zasigurno donose samopouzdanje ali mogu biti i “dude varalice”, pogotovo što se ide na noge Vrgorcu i Futsal Dinamu, u prvom i trećem kolu, koji su pobijeđeni u Superkupu u Vrgorcu.

U vrh tablice, po mojem očekivanju, trebali bi se naći splitski studenti, koji napokon imaju lidera na terenu, u liku Duje Bajrušovića, još uvijek najboljeg hrvatskog igrača u 1.HMNL.

Vrgorac na krilima dobrog prijelaznog roka (Primić, Guillerme, Jakovljević) i ponovno “kamenjara”, zasigurno pucaju na minimalno polufinale doigravanja.

Futsal Dinamo je dosta mijenjao (možda i ključne figure u futsalu), trenera i vratara, pa tu moramo biti malo i oprezniji da vidimo kako će to sve skupa u svlačionici – “kliknuti”.

Square Dubrovnik je cijelo ljeto “visio”, ali ipak, legendarni dubrovački prvoligaš ide uzlaznom linijom. Đuraš, Kuraja, Gassman će zasigurno donijeti nešto novo, kvalitetnije, momcima iz Grada. Anton Bačić, trenerska uzdanica i povratnik u svoj klub, u svoj grad, zasigurno ima poseban motiv pokazati i dokazati svoju kvalitetu.
Futsal Pula, nipošto nije “tamo neki” šesti ili sedmi klub po rankingu, već vrlo vrlo ambiciozan prvoligaš, sa Franom Despotovićem na klupi (poseban motiv za dokazivanjem nakon otkaza u Italiji), najboljim vratarom desetljeća u 1. HMNL, Žarkom Luketinom, na golu, te Milošem Stojkovićem, zvijezdom srpskog futsala i ostalim momcima koji uz ambicioznu upravu i jedno top pojačanje na polusezoni, mogu pucati na sam vrh.
Što reći za naše šibenčane? U svakom slučaju, Crnica nije kvalitetom na nivou lanjskog polufinaliste prvenstva (odlazak Stojkovića, Matijevića, Burčula i povreda kapetana Vukovića, teško će biti nadomjestiva) ali ….. stari morski vuk, Mladen Perica Štrla, ima ispred sebe izazov, kratka klupa, kratka sezona, a očekivanja od lanjskog polufinaliste su uvijek velika!?

Šibenik 1983 ima sigurno onaj zanos, polet prve prvoligaške sezone, ali……moraju voditi računa o puno drugih stvari koje idu uz parket i borbu za bodove, koje se mijenjaju u odnosu na drugoligaške obveze. Ostali smo bez splitskog gradskog derbija, ali smo dobili ovaj vrući, šibenski, narančasti derbi!! Koji će to biti spektakl na Baldekinu!?
Alumnus sam ostavio za kraj, jer je taj klub imao vrlo, vrlo turbulentno ljeto. Dugo se nije znalo što i kako sa njima, ali ipak, Jakov Ungarov će povesti svoje trupe u još jednu prvoligašku sezonu, sezonu punu neizvjesnosti, zamki, ali Jakov je mačak sa 100 života, pa ne sumnjamo u njegov prije svega stručan i kvalitetan rad i njihovu uspješnu borbu za opstanak.

Nažalost, u ovom ulasku u jubilarnu 30. sezonu 1.HMNL, moram reći kako su se tijekom svih ovih godina mnogi klubovi, pa tako i oni koji su nosili titule prvaka, doslovno – ugasili. Nema tu više jednog Gospića, Nacionala, Potpićana, Sokola, Pepsi glame, Croatie Perković i mnogih drugih. Najtrofejniji Split igra u 2.HMNL-jug, dok Uspinjača Gimka igra također svoju, 2.HMNL-sjever. Vrijeme je pokazalo da je mali nogomet, odnosno futsal, poprilično “klizav” teren, u kojem se brzo dosegnu vrhovi, ali još brže se sklizne u provaliju.

Sretno svim sudionicima 1.HMNL!!!

Zlatni sponzori