Srce, gušt i dišpet

Za razliku od matematike, u sportu dva i dva nisu uvijek četiri.

Završnica kupa u našoj Makarskoj po svemu će biti pravi, istinski futsal spektakl. Broj uzvanika, novinara te ostalih poznatih faca kako iz futsala tako i iz ostalih sfera javnog života koji su najavili svoj dolazak u Grad pod Biokovom doista je impresivan i već sada možemo sa sigurnošću najaviti kako će ovogodišnji “Final 8” postaviti neke nove standarde za sve buduće organizatore, a najveću korist iz svega toga trebao bi izvući hrvatski futsal u globalu te se nadam da će ljudi koji ga vode znati iskoristiti ovaj snažni vjetar u leđa oko kojeg se svojski potrudila uprava makarskog prvoligaša na čelu s predsjednikom Mijom Pašalićem koja već tjednima minuciozno pretresa svaki organizacijski detalj, a sve kako bi ovaj vikend prošao u najljepšemu mogućem sportskom ozračju.

Što se rezultatskog dijela tiče, već i ptice na grani znaju da je Nacional prvi, a Split Tommy drugi favorit, dok bi svi ostali tu trebali predstavljati samo folklorni ukras, i gledajući na papiru uložena sredstva, roster i tradiciju stvari doista tako i stoje, ali… ovo je ipak kup.

Naime, nijedno natjecanje na svijetu nije iznjedrilo toliko iznenađenja kao kup i stoga se neću pretjerano iznenaditi ako u Makarskoj finale ipak ne bude ono “programirano” – Nacional – Split Tommy.

Najbolje, najskuplje i najjače ekipe imaju svojevrsno prokletstvo da s vremenom naprosto “dosade” javnosti koja postane željna nečega drukčijeg… I upravo zato je prošle godine cijeli svijet uživao u Leicesteru, baš kao što bi uživao i da sutra u Španjolskoj titulu uzme primjerice Sevilla. Kad se u sportu nešto zavrti kontra svega onda to uvijek postane instant hit, a da bi se to dogodilo mora se svojski isprovocirati sreća jer bez muda nema uspjeha. Ovaj naš kamenjar, sunce i sol u kosti nam je utkao srčanost, gušt i dišpet, a ta tri sastojka detonirana zajedno čine opaku eksplozivnu smjesu čiji konačni doseg apsolutno nitko ne može predvidjeti. Uostalom, ima li išta bolje nego igrati bez ikakvog pritiska, jer jedine dvije ekipe koje “moraju” u Makarskoj uzeti kup su Nacional i Split Tommy, a svi znamo koliko je teško odraditi nešto što je već unaprijed riješeno.

U konačnici, za vikend nas u Makarskoj čekaju susreti u kojima će na jednoj strani biti srce, gušt, dišpet i publika a na drugoj novac prije svega… A mi Dalmatinci vrlo dobro znamo da nije u šoldima sve.

Zlatni sponzori